Strach nieje prekážka 

Strach je jedna z príčin, kedy moderátor nevykonáva svoju pracú úplne na 100%. Môže sa jednať o dva druhy. Vnútorný strach je niečo čo plynie priamo z nášho vnútra a to ako reagujeme na podnety. Vonkajší strach je spôsobený okolnosťami, ktoré vo svojej podstate nemôže moderátor ovplyvniť.

 

Strach zo zabudnutia textu

Často sa stáva pri prezentáciách, divadelných hrách alebo eventoch, že aj tí najväčší profíci zabudnú text. V provom rade nepanikárte. Z 98% istotou Vám môžeme povedať, že okrem Vás nikto lepšie nepozná text a nevšimne si "zakopnutie" alebo jemný výpadok z textu.

Strach, že Vás budú posudzovať

Vieme veľmi dobre, že keď začínate moderovať, tak každý jeden človek v publiku Vás neustále sleduje a posudzuje. Potom sa veľmi dlho trápite a necítite na pódiu v pohode. Verte, že diváci majú svoje starosti, ktoré sa im preháňajú hlavou a hodnotiť Váš výkon im naozaj ani nenapadne.

Strach z veľkého publika

Z našich skúseností vieme, že neexistuje nič také ako strach z veľkého publika. Zapamätajte si jednu vec. Čím viac ľudí - tým viac možností strhnúť pozornosť na svoju stranu. Verte, že nieje nič krajšie, ako keď 12tisic ľudí na Váš pokyn zodvihne ruky nad hlavu, alebo zakričí heslo ktoré si s nimi dohodnete.

Strach z paniky

Ako sme povedali na začiatku. Hlavne zachovať kľud. Ak už máte v sebe paniku z akéhokoľvek dôvodu skúste veľmi jednoduchý trik, ktorý nášmu Ďurovi funguje viac ako 15 rokov. HLOBOKÝ NÁDYCH NOSOM A VÝDYCH ÚSTAMI. Opakujte aspon 5x pred vstupom pred publikum a prekrvenie mozgu Vám dodá potrebný kľud.

Nervozita a spotené dlane

"Som taký nervózny, že sa mi potia dlane, budem tam koktať a ľudia to všetko uvidia a z toho budem ešte viac nervózny." Nebudete tomu veriť, ale zase tu máme pre Vás recept - priam cvičenie. Utrite si dlane, sadnite si na stoličku a zatlačte dlane protisebe ako pri motlidbe. Opakujete hlboký nádych a výdych v pomalom tempe. Spomalíte tak frekvenciu srdca a celkovo sa ukľudníte - ruky budete mať prekrvené a nebudú sa Vám toľko potiť.

Vonkajšie okolnosti

To môže byť rôzne - veľmi dôležitý event, zloženie publika, miesto konania, nepredpokladateľné reakcie publika alebo sa len skrátna pokazí technika. Veľmi dobre to poznáme všetci, začnete sa triasť a prichádzajú vnútorné strachy (tie už ale teraz viete zvládnuť) - verte čI neverte, každopádne to skúste - zatnite stehenné svaly (samozrejme nie tak aby ste si ich chytali rukami alebo nejak viditeľné) je totiž dokázané, že pri stiahnutí stehenných a sedacích svalov sa telo nedokáže triasť. No a hodiť do placu trocha vtipu tiež nezaškodí - ako sa ale hovorí" 

TRÉNING ROBÍ MAJSTRA

pre online alebo osobné tréningy píšte na booking@moderatori.sk