BikeFest Kálnica

   Písal sa stredajší večer a predpoveď počasia bola naozaj nejasná. Chvíľkami to vyzeralo, že nám na Bike Feste bude celý víkend pršať a na to s netešil snáď nikto. Je štvrtok večer a prichádzam na miesto určenia pre orientačný meeting. Víta ma usmievavá Peťka, ktorá už niekoľko rokov asistuje Robkovi, Jakubovi a Michalovi pri usporiadaní medzinárodného cool eventu vo Free Ride Bike Parku v Kálnici. Pre všetkých priaznivcov a nadšencov Bikeov od Bmx-iek,MTB-čkiek,Dirt Bikeov cez Full susi až po E-bikey.

   Keď som v ten večer opúšťal priestory podujatia bolo jasné že tento rok bude niečím zvláštny. Nielenže bude chýbať Ďuri, ktorého som sem tento ročník prišiel zastúpiť JA, ale nikto ešte presne nevedel koľkých ľudí odradí potenciálne zlé počasie a ktorých pre zmenu pandemické opatrenia. V piatok ráno to síce ešte nevyzeralo moc slnečne, ale všetci sme boli nabitý super energiou a nevedeli sme sa dočkať kedy  to už konečne ,,Gusto otvorí“. Nastal ten čas a Kálnicou sa ozvalo ,,Dámy a Páni vitajte na 10tom ročníku Bike Festu.“. O malú chvíľku som už pozýval  ľudí, aby prišli fandiť svojím favoritom na Maxxiss Pump Track trať, kde zastúpenie tohto roku bolo naozaj rozmanité od najmenších až po najskúsenejších riderov. Inak tomu nebolo ani pri Dual verzií tejto obľúbenej disciplíny. Diváci sa mali naozaj načo pozerať, keď vzájomná súťaživosť a rivalita borcov tlačila až na hranu svojich schopností. Úžasným potleskom a pokrikmi hnali svojich favoritov až za víťazstvom. Netuším či to bolo tou “Fasa“ energiou publika, alebo tým, že tí starší tento pretek išli naozaj bez reťazí, či naším spoločným zbožným prianím, ale podarilo sa nám vymodliť aj nejaké tie slnečné lúče, ktoré vyčarovali úsmev na tvári nejedného hosťa. Ako to už býva zvykom, po odovzdaní cien pre tých najlepších na stagei , ich na ňom až do neskorej tmy vystriedal DJ.Bobsan, aby odohral piatkovú párty.

   Sobota ráno - vo vzduchu cítiť nie len blížiacu sa Jeseň, ale aj plne nabitý hlavný deň festivalu. Hneď z rána som to odpálil na Rock Machine Enduro Race, kde sa dokonca medzi súťažiacimi mihli aj niektoré tváre zo dňa predtým. Vzápätí po odštartovaní  všetkých kategórií som mal konečne chvíľku, aby som aj ja vychutnal, čo ponúkala pomyselná “promenáda“ vystavovateľov. Bolo toho „mrte“, keby som Vám to tu mal všetko rozpísať, tak sa razom z článku stane malá knižná publikácia. No čo už, mali ste tam byť  :-D. Za všetkých teda aspoň spomeniem generálneho partnera Birell, ktorý sa parádne staral o pitný režim všetkých zúčastnených. Dostali sme sa do popoludnia, kde som slovo odovzdal Kubovi Kalinovi, ktorý štýlom jemu vlastným aj tento rok bravúrne moderoval hlavný pretek  Garmin Slopestyle FMB World tour Silver Event. Ako už býva zvykom, tu sa predstavili tí najväčší “blázni“ so svojimi neuveriteľnými trikmi. Kuba aj po tomto náklade bol stále pri chuti a vo večerných hodinách potiahol aj tradičný Dual Slalom na vrchu zjazdovky. Určite si viete predstaviť, že takto nabudený dav ľudí potreboval aj príkladnú sobotňajšiu párty. O tú, sa dnes postaral Dj. Kelo. Robert (jeden z usporiadateľov Bike Festu) mi pod plným svahom divákov prezradil, že účasť na tomto ročníku ho príjemne prekvapila a už teraz sa nevie dočkať nasledujúceho ročníku.

   Na záver v Nedeľu, si prišli na svoje aj maratónci v XLC BikeFest Maratóne, ktorý tradične moderoval Ľuboš Dupkala, ktorého v komunite Slovenskej cyklistiky naozaj netreba predstavovať. Celý deň ste sa nevyhli ani môjmu hlasu, keď som Vás v pravidelných intervaloch sprevádzal dianím v Kálnici. Popoludní opäť prišla možnosť, aby si môj hlas trošku odpočinul a tak som odovzdal slovo Zdenkovi Florianovi, ktorý sa aj tento rok postaral o Specialized Downhill Race. A čo som počas tohto race robil JA? Bol som si vyskúšať jeden z ponúkaných bikeov, ktoré tu každoročne vystavovatelia požičiavajú. Sranda bola, že keď som sa na ňom vyteperil až na samí vrch Kálnickej zjazdovky kde okolo mňa prelietali finishery maratónu a doslova nad hlavou mi štartovali mladí downhillisti, prišiel prvý vážnejší dážď celého víkendu. Na šťastie len veľmi krátky. Preto nám po skončení všetkých nedeľných pretekov ostala už len jediná prijemná povinnosť, oceniť všetkých víťazov. Po finálnom poďakovaní naozaj všetkým, čo sa podieľali na parádnom víkende mi ostala v hlave len jediná myšlienka. Už teraz sa neviem dočkať 11. Ročníku BikeFestu z dielne časopisu Biker.sk.

Gusto