Birell BikeFest 2022

(Highlights video z podujatia pod článkom)

Birell BikeFest v Kálnici, ktorý organizuje časopis Biker spolu s FreeRide BikePark Kálnica, je podujatie, ktoré bikerskej verejnosti v Českej republike a na Slovenku naozaj netreba predstavovať. No myslím, že po tomto ročníku môžeme spokojne toto tvrdenie rozšíriť aj na zvyšok Európy ak nie sveta. 

   Ako na BikeFeste býva zvykom, aj ten tohtoročný pozostával z absolútne nabitého programu počas troch dní. Ten vo svojom jadre ulahodil priam každému nadšencovi dvojkolesového zázraku ktorý svetu kedysi vysníval barón Karl von Drais. Na svoje si ale prišli nielen čistokrvní bikeri, či vyznávači tanečnej hudby, ktorú v tomto ročníku reprezentovali zvučné DJ mená ako napríklad Tamira, Swarowsky či B-Complex. Počas 11. ročníka fenomenálneho BikeFestu, si prišli na svoje aj tí najmenší. Súčasťou sobotného a nedeľného programu bola totiž aj Alfasilver detská zóna, doslova nabitá atrakciami a súťažami.

   Čo sa dialo v Piatok? K BikeFestovému piatku neodmysliteľne patrí satisfakcia pre fanúšikov disciplíny pupmtrack. V piatok si ju mohli užiť dvakrát - a to v single a dual verzii - preterári počas Maxxis Pumptracku a Maxxis Dual Pumptracku ukázali svoje bikerské majstrovstvo. Okrem toho bol tento rokčník obohatený aj o novinku. Počas Whip Off Contestu pretekári súťažili o najštýlovejší a najlepšie prevedený trik Whip na ich biku. 

   Sobota (hlavný deň festivalu) vo svojom srdci niesla snáď najvyhľadávanejší event podujatia - ak nie sezóny - a to Garmin Slopestyle FMB World Tour Silver Event. Počas neho tento rok zažiarili desiatky zvučných mien disciplíny slopestyle. Plný svah divákov si prišiel na svoje z dvoch hlavných dôvodov. Obdivovali trať na svetovej úrovni, ktorá obsahuje viacero skokov, kde jazdci predvádzali dychberúce kombinácie trikov. Druhým dôvodom bol fakt, že na slopestyle v Kálnici po prvýkrát súťažili ženy vo vlastnej kategórii. Historicky prvou víťazkou (Queen of the Air) sa stala niekoľkonásobná majsterka sveta v BMX a horskej cyklistike Caroline Buchanan. Kategóriu mužov, kde prevládala naozaj silná konkurencia napokon ovládol jazdec globálnej úrovne z Poľska, Dawid Godziek.     

     V sobotu sa však nekonal len slopestyle. Okrem toho sa konali ďalšie dva preteky. Najskôr sme ráno odštartovali Scott Enduro Race a pod rúškom prichádzajúceho večera sa na vrchu kálnického kopca konal aj divácky atraktívny Nočný Dual Slalom. O spestrenie programu sa počas dňa postarali aj dve súťaže pre divákov. Najskôr pred hlavným stageom siláci hádzali bicyklom v Radegast Horkej výzve a potom pred stánkom JunkRide súťažili tí odvážnejší v Best trick on the Kicker

     Niekto by si možno myslel, že po tak nabitej sobote bude priam nemožné vymyslieť zaujímavý nedeľný program. Óóó, a ako veľmi by sa mýlil. Až do podvečera pokračovala expozícia tohtoročných vystavovateľov. Tých bolo tento rok naozaj neúrekom, poskytovali návštevníkom nielen odborné poradenstvo či možnosť kúpy cool ,,merchu”, ale aj možnosť otestovať najhorúcejšie novinky sveta bikov. A aj sa pretekalo: hneď ráno Ľuboš Dupkalalegenda (nielen) slovenského cyklomaratónu,odštartoval Kross BikeFest Maratón  a potom mi popoludní pripadlo moderovať aj divácky vyhľadavaný Specialized Downhill Race.     

  A ako som nabitý víkend v Kálnici vnímal JA? Toľko zážitkov a emócií v jednom podujatí, ktoré potešili nielen moju cyklistickú dušu ale i srdiečko. Toto je prízvučné snáď iba pre Birell BikeFest. Ešteže ma pred úpalom, počas priam letného víkendu, chránili cool doplnky od chalanov z českej mäsovej muchy. Posledná myšlienka dopadla na papier a tak mi neostáva nič iné, ako Vám všetkým poďakovať za účasť a pozvať Vás na budúci ročník. 

Gusto