(Highlights video z podujatia pod článkom)

    Druhá aprílová Nedeľa patrila v Dubnici nad Váhom krásnemu podujatiu pre všetkých milovníkov štvornohých miláčikov. Je niečo málo pred 10tou a dubnickým sídliskom Pod Hájom – na účku sa ozýva čoraz hlasnejší brechot rozmanitej plejády psích plemien. Koná sa tu totižto 3. ročník súťaže o najšikovnejšieho psieho miláčika Dubnice spojený s otvorením prvého psieho výbehu v Dubnici. Tento zaujímavý projekt predložila trojica nadšených psíčkarov Monika Baloghová, Jaroslav Vyhnička a Vladimír Lukáč, v rámci participatívneho rozpočtu mesta.

Náš Gusto už pred 10tou začal s pozývaním súťažiacich k registrácií. Tento rok sa do súťaže prihlásilo celkovo 12 majiteľov so svojimi nadanými miláčikmi. Dvojica rozhodcov v podaní šéfa psích záchranárov Lacka Stacha a jedného z predkladateľov Vladka Lukáča to naozaj nemala jednoduché. Hneď ako spoločne s Primátorom Dubnice Petrom Wolfom prestrihli pásku na novom psom výbehu, sa zraky divákov upreli smerom na výbeh, kde štvornohí súťažiaci jeden za druhým predvádzali doslova “psie kúsky“. Približne po hodinke, počas ktorej sme si všetci užili pravé aprílové počasie sa porota odobrala rozhodovať.

Počas polhodinovej prestávky nám program vyplnila ukážka práce zdatných záchranárskych psov. Na koniec sa zapojilo aj niekoľko detí z publika, ktoré sa zhostili úlohy hľadanej osoby pri tzv. “vyštekávaní“.

Hlavné ceny za výťaza si tento rok odniesli Frederika so psíkom Dodom v kategórií do 15 rokov a Zdenka so psíkom Kery v kategórií 15+ rokov.

Pomyselnou čerešničkou na torte dnešného programu bola ukážka práce psovodov z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a výkon väzby v Ilave. Úprimne, mnohí s divákov zrejme ani nedýchali počas toho ako dvojica belgických ovčiakov predvádzala zneškodňovanie a zaisťovanie fiktívneho páchateľa.

Počas celého podujatia sa mohli tí najmenší tvorivo realizovať v kreatívnom kútiku dubnického centra voľného času. Nechýbal ani dubnický útulok Farma v údolí, ktorý  zúčastneným predstavoval svoju činnosť a foto výstava obrazov psíkov Labkonožce  od autorky Grety Zubovej, ktorá ako profesionalna fotografka fotila psíkov aj na dnešnom podujatí. Samozrejme všetko bravúrne zastrešoval organizačný tím Mesta Dubnica nad Váhom.

Gusto