Pivný festival Považan

(Highlights video a foto galéria z podujatia pod článkom)

   Malá a malebná obec pod Vršatcom - Pruské, nie je zrovna miestom kde by pivný “fajnšmeker” hľadal, či očakával príležitosť ochutnať hneď niekoľko kvalitných pivných kúskov. A veľmi by sa mýlil. Obzvlášť v posledný májový víkend 2022, kedy sa tu na miestnom futbalovom ihrisku, priamo pred Považan pubom konal už druhý, no ročníkovo prvý Pivný Festival Považan.

   Miestni si tento rok prišli na svoje hneď z niekoľkých dôvodov. Či už to bol doslova nabitý zábavný program, alebo čoraz silnejúca pivná karta. Piatkový večer, a teda aj úvodný festivalový deň, som niečo krátko po 18tej oficiálne otvoril podujatie, miestnymi tak netrpezlivo  očakávané. Tento úvodný “day”, ako to v branži bežne počuť”, sa niesol v duchu oldies Disko párty v podaní DJa Piska, ktorého na Považí naozaj netreba predstavovať.

Počasie nám síce miestami nie vždy prialo, ale to nám, teda konkretnejšie Piskovi a mne, nezabránilo v rozpútaní nevídanej zábavy. Dnes už presne neviem, či to bolo posilnené degustáciou prvkov pivnej karty, alebo samotnou radosťou z párty, ktorá v po-covidnom období poteší nejedného z nás, ale parket sa zapĺňal čoraz väčším počtom tancujúcich. V opojení chmelových dobrôt sme sa spoločne zabávali až do neskorej noci.

    Druhý festivalový deň mal naozaj kompletne iný nádych. Mnohí z nás degustáciu vymenili za konzumáciu osvedčených chmelových modelov, no všetci sme sa kolektívne tešili na “headlinera” večera - kapelu Helenine Oči. Ako to býva zvykom, hlavný hosť večera sa nezaobíde bez riadneho predskokana. Tejto vďačnej úlohy sa tento rok zhostila nitrianska kapela hrajúca rockové verzie ľudových piesní DORA. Hneď od úvodných tónov bolo v hľadisku badať tie správne naladené tancujúce typy, ktoré inšpirovali nejeden bok k vábivým pohybom v rytme hudby. Ako chalani z Nitry tlačili vopred svoj nadupaný playlist, hľadisko bolo čoraz plnšie a plnšie. Otvorený priestor Prušťanského ihriska bol priam ideálny na akustické blúdenie tónov z nástrojov kapiel na javisku. Ako na považskú kotlinu dopadal večer v hľadisku už bolo priam nemožné nájsť kúsok voľného miesta. Očakávanie a napätie by sa dalo krájať, až do momentu kým prišla na Stage skupina Helenine Oči. Stovky fanúšikov obľúbenej slovenskej kapely si naozaj prišli na svoje. Nadubaná show pod taktovkou frontmana Martina naberala na obrátkach každou ďalšou piesňou a diváci si spolu s “ Helenkami” zanôtili nejednu z hitoviek ich dielne ako Plavčík, Marianna či mnohé a mnohé ďalšie. 

   Po finálnej klaňačke prišiel na rad opät môj čas a tento krát sa mi dostalo pocty žrebovania Tomboly so šarmantnou Paulínkou. Úsmevy a výhry odovzdané, kapela zbalená,  všetci zúčastnení plní zážitkov spoločne sa tešiaci na budúci rok sa zoskupili okolo hlavného baru, kde ak ich noc nezahnala možno stoja dodnes (-: .

   A že ste nestihli a predsa by ste chceli aspoň ochutnať z fajnovej atmosféry ? Tak pre Vás, ako už v našej dielni Moderátori.sk býva zvykom,  sme pripravili krátky video zostrih. 

 

Gusto